Osvaldo Zubeldia, pragmaticul frumos al unei ere demult apuse

Imaginea aceasta nu spune foarte multe, e drept. Însă în spatele ei sta unul dintre cei mai influenţi antrenori ai secolului XX. Numele stimabilului este Osvaldo Zubeldia şi este cel ce a pus clubul Estudiantes La Plata pe harta fotbalului sud-american şi mondial.

Domnul Osvaldo a avut o cariera de jucator relativ scurtă, până la 33 de primăveri. Cel mai important club din cariera sa este Boca Juniors, pentru care a marcat de 10 ori în 38 de partide. Evoluând pe postul de vârf împins, Osvaldo era văzut de colegii săi drept un om foarte inteligent pe „dreptunghiul verde”, cu un plasament ieşit din comun. Îsi agăţase ghetele în cui în 1960, pentru ca un an mai târziu să o preia pe Atlanta. Nu vă gândiţi la Atlanta, cea de peste ocean. Club Atletico Atlanta din Buenos Aires, desigur.

Aici, dumnealui a dat milităria jos din pod. La propriu. Pentru a-şi implementa propriile concepţii, Osvaldo Zubeldia îşi obliga elevii să se antreneze de două ori pe zi. De două ori! Nicăieri în lume nu existase un aşa regim de antrenament. Si totuşi, a dat roade. Atlanta termina doi ani la rând pe locul 4, ceea ce i-a adus tehnicianului din Junin, Buenos Aires un mandat la cârma reprezentativei Argentinei.

Nu se pot spune foarte multe despre mandatul său pe banca Albiacelestilor, însă un lucru e cert: dezamăgitor. Suflarea microbistă din Argentina il cunoştea, însă, foarte bine. Unul dintre marile secrete ale marelui Osvaldo au fost fazele fixe. Un meticulos din fire, în adevăratul sens al cuvântului, „Mister” formase o adevărată fortăreaţa în timpul loviturilor de colţ şi chiar a loviturilor libere. In cartea publicată de dumnealui în 1965, intitulată „Tactici şi Strategii în Fotbal”, Zubeldia afirma faptul că secretul fazelor fixe a fost rapiditatea, ceea ce impiedica echipele adverse să se reorganizeze.

În sfarsit, să continuăm şirul poveştii. In 1965, pragmaticul şi totodată banditul Osvaldo „Juan” Zubeldia este instalat pe banca celor de la Estudiantes la Plata. Un moment de cotitură pentru Estudiantes, ce era în pragul retrogradării la acel moment. Gata, se termină joaca! Osvaldo, cu mănuţa lui, îşi scula elevii la patru dimineaţa si îi ducea la o staţie locala de tren, în loc de sesiunea de antrenament. Aici, antrenorul isi forţa invăţăceii să observe munca depusă de lucrătorii feroviari. Cu o privire aprigă, Osvaldo li se adresează jucătorilor, astfel: „Am făcut asta pentru a vă da seama cât de norocoşi puteţi fii, pentru că sunteţi plătiţi să faceţi ceea ce vă place cel mai mult: să jucaţi fotbal.”

Îşi fuma nervii, şi la propriu, şi la figurat. In timpul antrenamentelor si al meciurilor, Osvaldo Zubeldia obişnuia să fumeze un pachet de ţigări. La antrenamentele de după meci, stătea cu orele în şir pentru a le explica elevilor săi ce au greşit. Toată această stăruinţă a lui „Mister” s-a văzut şi în jocul echipei. Estudiantes ajunseseră să fie poreclită drept „juniorii ucigători”, datorită numărului mare de bobocei din lot, însă înzestraţi cu mult talent.

În 1967, Osvaldo şi a sa companie castiga primul campionat din „Era de Aur”. Aceştia deveneau prima echipă de tip „pitică” ce câştigă un campionat în Argentina. În oraş era sarbatoare pe toate străzile. Un an mai târziu, Estudiantes se clasa pe locul doi în Clausura, obţinând biletele pentru Copa Libertadores. După luni şi luni de muncă, urmau să joace finala contra lui Palmeiras, unul dintre giganţii „ţării cafelei”. Estudiantes câştigă ulterior trofeul, dupa un play-off disputat ca urmare al aceluiaşi număr de puncte obţinute din manşele tur, respectiv retur. În faţa a 55.000 de suflete, Osvaldo şi ai lui puneau mâna pe trofeul continentului sud-american.

EstudiantesPorBilardo

 

Agresivitatea din jocul echipei şi meticulozitatea cu care erau pregătite meciurile au fost esenţiale pentru parcursul lui Estudiantes atât intern, cat şi continental, şi asta datorită lui Nea Osvaldo. Între 1965 şi 1970 mai obţinuseră alte două Cupe Libertadores şi o Cupă Intercontinentală, dupa finala cu „diavolii rosii”, Manchester United. In anul cel din urmă îşi face bagajele si pleacă din La Plata, pentru a lua o perioadă sabatică. După 4 ani de aşteptare, Osvaldo se întorcea în fotbal, însă fără succes. După alte două mandate la San Lorenzo, respectiv Racing Club, tacticianul înghiţea în sec fiecare eşec. În sfârşit, Zubeldia îşi găseşte un nou angajament, de data asta la Atletico Nacional, „El grande del Colombia”.

Şi aici, lasă un impact major. Obişnuia să le arate jucătorilor săi imagini cu jocurile adversarilor pentru studiu, în vederea pregătirii următoarelor partide. Era printre primii antrenori din lume ce adoptaseră o astfel de metod. De altfel, Diego „Cholo” Simeone a recunoscut faptul că unul dintre principalele surse de inspiraţie în materie de antrenorat ale sale îl reprezintă chiar domnul Osvaldo Zubeldia. Bine, fără să fumeze şi să-şi ducă elevii în staţia de tren la patru dimineaţa, să nu exagerăm. În timpul stagiunii 1976/77, Osvaldo a început uşor-uşor să îşi motiveze elevii aşa cum ştie el cel mai bine. Îi spunea marelui Francisco Matirana că este cel mai bun fundas central din lume. Asta pentru că Osvaldo a fost printre primii tehnicieni din lume ce a implementat noţiunea de „Stopper” unui fundaş central. În acel an, Nacional câştiga al doilea titlu consecutiv în Columbia, iar laurii, evident, erau culeşi de „banditul” din Buenos Aires. Cinci ani mai târziu, incă un titlu aterizează în siguranţă către destinaţia Nacional, insă avea să fie ultimul an ca antrenor pentru maestrul Osvaldo.

Iubea pariurile foarte mult, atât de mult încât i-au adus moartea. Pe 17 ianuarie 1982, Osvaldo Zubeldia moare într-o casă de pariuri din Medellin ca urmare a unui atac de cord, la doar 54 de ani. O lume întreagă din America de Sud se afla în stare de şoc la aflarea veştii cum că Osvaldo se prapadise. Însă cine ştie, poate că i-a fost dată chemarea de a antrena îngerii de acolo de Sus, aşa cum o făcea şi pe la Estudiantes sau Nacional.

Autor: Adrian Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s