Vrăjitorul Herrera şi începutul erei Grande Inter

Angelo Moratti este un om de afaceri bogat din „peninsulă”, poate unul dintre cei mai bogaţi oameni ai ţării şi se află la puterea clubului Internazionale. Este dispus să cheltuiască o avere, însă rezultatele întârzie să apară. Moratti devine astfel disperat şi, conform marelui jurnalist sportiv italian Gianni Brera, chiar a avut intenţia de a dispărea din lumea fotbalului şi de a se sinucide.

Gianni, viaţa mea este sătulă să vadă victoriile lui Milan şi Juventus. Vreau să pun capăt aici.

Presa italiană este şocată de-a dreptul, iar pe prima pagină apare titlul „Moratti lascia l’Inter”. O dezamăgire uriaşă pentru cel mai mare magnat al „ţării cizmei”.

În acea perioadă, un promiţător antrenor cu dublă cetăţenie franceză-argentiniană, pe numele sau Helenio Herrera Gavilán, făcea ravagii în Spania pe banca catalanilor de la FC Barcelona. Şi-a câştigat reputaţia în lumea sportului rece ca El Mago (Vrăjitorul), El Maestro (Maestrul) şi El Transformario (Transformatorul). Helenio a făcut minuni la echipele unde antrenase, deşi avea în componenţa lotului jucători modeşti. În acele vremuri nu exista scouting online şi nu se puteau face transferuri cu nemiluita ca în zilele noastre. În schimb, Helenio Herrera îşi crease o reţea de oameni ce îl ţineau la curent cu toate detaliile din fotbalul european. Chiar şi acum, în prag de a ateriza în Italia, acest detaliu reprezintă punctul lui forte.

Zvonurile spun că el a instalat patru foşti fotbalişti în Franţa şi Spania iar acolo lucrau ca jurnalişti sportivi sau antrenori, astfel incât toate detaliile tehnice ajungeau la urechile sale. Bineînţeles că îi platise, la fel şi reţeaua sa din Buenos Aires ce au urmat acelaşi tipar, pentru ca Herrera să aibă toate informaţiile necesare la îndemână.

13962555_1409635299062938_2539927137923907415_n
Clasă + Pregătire + Atletism + Inteligenţă = SCUDETTO. Aceasta este deviza cu care „Profesorul” Helenio Herrera îşi începea drumul către paginile de istorie ale fotbalului. În dreapta dumnealui se regăsesc câteva obiective personale stabilite de el, şi anume Inter să nu încaseze mai mult de 30 de goluri, dar să marcheze mai mult de 100 de goluri. 

În iulie 1960, Angelo Moratti a făcut ultimul efort pentru a revitaliza Internazionale Milano. A mers în secret la Madrid mascat, ferit de ochii presei şi a început imediat conversaţiile cu Herrera. În schimb, Helenio nu era foarte interesat de propunerea facută iniţial. El afirma că Spania este a doua lui casă şi că Internazionale nu va mai fi niciodată la fel. La scurt timp de la finalizarea discuţiilor purtate cu Herrera, Moratti a ordonat recepţionerilor din hotelul unde au fost cazaţi cei doi să încuie toate uşile clădirii. Herrera a reacţionat agresiv şi a vrut să cheme poliţia în faţa hotelului, catalogând muncitorii drept nenorociţi. Se ridică de pe scaun şi îi arată, subtil, degetul mijlociu lui Moratti, moment în care paznicii îl aşează din nou cu forţa.

Aflat într-o situaţie disperată, Moratti i-a pus pe masă lui Herrera un cec ce urma să-l facă, la acel moment, cel mai scump antrenor din istoria fotbalului, de patru ori mai scump decât al doilea cel mai valoros antrenor al anului 1960. Herrera refuză din nou, iar Moratti îi raspunde „În nici un caz. Ai o oră la dispoziţie să mergi în camera proprie de hotel şi să îmi scrii pe cec suma pe care o vrei, apoi afacerea va fi făcută”. După jumătate de ora, Herrera se întoarce din camera de hotel cu zâmbetul pe faţă. Părea că lucrurile intraseră pe un făgaş normal. Moratti vede cecul de la pieptul lui Herrera, unde era inscripţionată suma. Angelo, mişcându-şi capul amăgit, îşi dă acordul. Contractul era valabil doi ani, iar noul cec al lui Herrera era de cinci ori mai scump decât cel oferit de Moratti. Helenio îşi făcuse averea, asemenea şi Internazionale.

Informaţiile sunt strânse din autobiografia însuşi a lui Gianni Brera, ce a făcut posibilă conexiunea dintre Herrera si Moratti. Drept răsplată pentru acea negociere finalizată cu succes, Brera a primit o casă la Milano, plătită chiar din banii lui Moratti.

Autor: Adrian Roman

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s